In een fabriek voor lithiumbatterijen in Zuid-Korea is afgelopen maandag brand ontstaan, nadat maandag meerdere batterijen ontploften 22 medewerkers kwamen om het leven. De meesten van hen zijn Chinese staatsburgers. Door de lithium raasde de brand door de fabriek van batterijfabrikant Aricell in Hwaseong, een industrieel cluster ten zuidwesten van de hoofdstad Seoul. De brand laat zien dat de risico’s van lithium-ion batterijen groot kunnen zijn en dat een goede kennis van zaken essentieel is.

De oorzaken zijn nog niet bekend gemaakt en via de brandweer die tussenbeide kwam is alleen bekend dat de brand begon na de explosie van een reeks batterijcellen in een pakhuis met daarin zo’n 35.000 batterijen. Blijkbaar gebeurde dit op de tweede verdieping terwijl arbeiders de batterijen inspecteerden en verpakten. De slachtoffers zijn waarschijnlijk binnen enkele seconden nadat de brand uit de hand liep, bezweken aan extreem giftig gas, aldus de functionarissen. De brand werd in ongeveer zes uur grotendeels geblust. Kim Jae-ho, hoogleraar brand- en rampenpreventie aan de Daejeon University, zei dat het vuur zich waarschijnlijk te snel had verspreid voor werknemers om te ontsnappen.

“Batterijmaterialen zoals nikkel zijn gemakkelijk ontvlambaar”, zei hij. “Zo vaak is er niet genoeg tijd om te reageren, in vergelijking met een brand veroorzaakt door andere materialen.”. De PGS37-2 van SafetyNet Academy behandelt de risico’s en de maatregelen van lithiumbatterijen. Klik hier voor de E-learning cursus.